חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

התוויות לקנאביס

למי מגיע קנביס רפואי? רשימת המחלות המאושרות לשימוש בקנביס רפואי, בישראל, והתנאים הנדרשים לקבלת רישיון לקנביס רפואי.

בהתאם לעדויות והמידע הקיימים בשנים האחרונות, הקנאביס הרפואי מסייע למטופלים רבים להתמודד עם מצבים רפואיים שונים, מקל על סבלם ומיטיב את מצבם הפיזי ואת הרגשתם. עם זאת, נוהל 106 של משרד הבריאות קבע כי: קנאביס אינו תרופה, אינו רשום כתרופה, ויעילותו ובטיחותו בשימוש למטרות רפואיות טרם הוכחו. על פי הוראות פקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש) התשל”ג 1973, הקנאביס מוגדר כ”סם מסוכן” שחל לגביו איסור שימוש, אלא אם ניתן לדבר רישיון כדין.

לפיכך, על פי החלטת 1050 של ממשלת ישראל אושר מתווה המסדיר שימוש מפוקח בקנאביס רפואי ונקבעו העקרונות לבחינת ההתוויות הרפואיות, לייעול הליכי הניפוק ולהנגשת השירות למטופלים. היק”ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות, שהוקמה שנתיים קודם) מונתה על פיקוח והסדרת תחום הקנאביס לשימוש רפואי ולמחקר.

"התוויה" היא מחלה או מצב רפואי המוכרים לשימוש בקנאביס רפואי, בהתקיים התנאים הנדרשים לקבלת הרישיון לקנאביס רפואי.

מי זכאי לטיפול בקנאביס רפואי?

רישיון לקנאביס רפואי יינתן לאחר מיצוי הטיפול הרפואי המקובל ובהתוויה מוכרת בלבד. “התוויה” היא מחלה או מצב רפואי המוכרים לשימוש בקנאביס רפואי, תחת מתווה כללים מוגדר הכולל את התנאים הספציפים שצריכים להתקיים על מנת לקבל אישור לקנאביס רפואי.

רשימת ההתוויות המוכרות, התניות הנגד והסברים מקיפים נוספים, ניתן למצוא בנוהל 106 של משרד הבריאות, המתעדכן מעת לעת, באתר משרד הבריאות. מידע כללי לבקשת רישיון לקנאביס רפואי נמצא באתר סאיקי, בתפריט רישיון לקנאביס.

ב-1 באפריל 2024 פרסם משרד הבריאות, באמצעות נוהל 106, הקלות נוספות במתן המלצה לטיפול בקנביס רפואי. החידוש: מעבר ממודל של רישיונות למודל של מרשמים שיונפקו ברפואה הציבורית, על ידי רופאים מומחים בתחומי המומחיות של ההתוויות המאושרות לטיפול בקנביס רפואי, שעברו הכשרה ייעודית לכך. הקלות אלו הן חלק מרפורמה שפורסמה בינואר 2024, שמחזקת את שיקול דעת הרופאים המומחים במתן המלצה רפואית לקנביס.

החל מ-1.4.24, מטופלים יכולים לפנות לרופא/ה מומחה/ית בקופת החולים שלהם, ולקבל מרשם לקנביס רפואי. מתן המרשמים למוצרי קנביס יתאפשר במערכת הציבורית בלבד: בקופות החולים או בבתי חולים ציבוריים, בהתאם לתנאים המפורטים בתקנות, ועבור בהתוויות המופיעות בתקנות בלבד, כמפורט:

ההתוויות הרפואיות המוכרות כיום הן:

כאב כרוני ממקור עצבי

קנאביס רפואי למטופלי כאב יינתן להקלה על כאב נוירופתי (עצבי) ממקור אורגני ברור, המטופלים במרפאת כאב מוכרת בתקופה של שנה לפחות לפני הגשת הבקשה, לאחר מיצוי אפשרויות טיפול מקובלות, בהמלצת הרופא/ה המטפל/ת במרפאת כאב. בכלל זה, גם לסובלים מכאב כרוני כתוצאה מנוירופתיה סוכרתית כואבת ופריצת דיסק הגורמת לכאב עצבי.

להעמקת המידע>>

כאב כרוני
למטופלים מעל גיל 45

כחלק מיישום רפורמת הרגולציה בתחום הקנביס הרפואי, הוסיף משרד הבריאות בתחילת ינואר 2024 את הכאב הכרוני כהתוויה מאושרת לקנביס רפואי. זאת במקביל להתוויה כאב כרוני ממקור עצבי, המאושרת. בהתאם לתנאים המפורטים:
1. לגילֵי 45 ומעלה, עם אבחנה ברורה ורשמית עפ”י מדריך ה-ICD של ארגון הבריאות העולמי
2. המלצה מרופא/ה מומחה/ית במחלה או בהמלצת רופא/ת כאב
3. בהצגת סיכום תיעוד הטיפול הרפואי המקובל, כולל דו”ח ניפוק תרופות

פסיכיאטריה

למטופלים הסובלים מהפרעת דחק בתר-חבלתית (פוסט טראומה PTSD) העונים לקריטריונים הבאים, במצטבר:

  1. דרגת חומרה בינונית ומעלה (30% נכות לפחות לפי סעיפי המוסד לביטוח לאומי/משרד הביטחון), הנמשכת מעבר ל-3 שנים ומאופיינת במצוקה נפשית רבה
  2. מוצו לפחות 2 התערבויות תרופתיות מקובלות. כל התערבות לפרק זמן מינימאלי של חודשיים וכן מוצו 2 התערבויות פסיכולוגיות מקובלות
  3. קונטראינדיקציה (התוויית נגד) מוחלטת לטיפול: היסטוריה של פסיכוזה או שימוש לרעה בסמים


ההמלצה תוגש ע"ג נספח בקשה ייעודי, שמפורסם במשרד הבריאות, בצירוף המסמכים הנדרשים המפורטים בנוהל 106.

מטופלי משרד הביטחון, המטופלים במשאף הרפואי SyqeAir זכאים להחזר כספי מלא בתנאי שהטיפול אושר עקב נכות מוכרת ובהמלצת רופא מקצועי, כפי שמפורט אצלנו באתר.

אונקולוגיה

קנאביס רפואי לחולי סרטן המטופלים במחלה אונקולוגית פעילה, או בעת טיפול אנטי-נאופלסטי פעיל (כימותרפיה, אימונותרפיה, הקרנות) ועד חצי שנה מסיום הטיפול, גם ללא מיצוי טיפולים מקובלים.

הטיפול בקנאביס רפואי לחולי סרטן ניתן לצורך הקלה בתסמיני המחלה ובתופעות הלוואי של הטיפול הפעיל, בלבד: כאבים משניים למחלה האונקולוגית או לטיפול בה (לאחר ניסיון טיפולי משמעותי בתרופות מקובלות) וכן להקלה על חוסר תיאבון, בחילות והקאות כתוצאה מהמחלה או מהטיפול.

אנדומטריוזיס ופיברומיאלגיה

אנדומטריוזיס ופיברומיאלגיה מוכרות כהתוויות לטיפול בקנאביס רפואי רק במידה שהן עומדות בתנאי ההתוויה של כאב עצבי כרוני ממקור אורגני ברור. השפעת הקנאביס בהפחתת כאב יכולה לחול גם על הכאבים שמהם סובלים חולות אנדומטריוזיס וחולי/ות פיברומיאלגיה.

נוירולוגיה

קנאביס רפואי לחולי טרשת נפוצה
במצבים ספסטיים (נוקשות בשרירים) אשר לא הגיבו לטיפול מקובל, להקלה בתסמינים: כאבים, הפרעות תחושה, רעד, הפרעת שיווי משקל, הפרעה בשליטה בסוגרים ועוד.

קנאביס רפואי לחולי פרקינסון
לאחר שנה לפחות בטיפול אנטיפרקינסוני, הסובלים מכאב כרוני או מכאב הנגרם מהריגידיות שלא הגיבו לטיפול מקובל בכאב. ההמלצה תוגש ע"י הנוירולוג/ית המטפל/ת.

קנאביס רפואי תסמונת טורט
לבגירים הסובלים מהפרעה תפקודית משמעותית בחיי היום-יום ולא הגיבו לטיפולים מקובלים. ההמלצה תוגש על ידי הנוירולוג/ית המטפל/ת, בצירוף המלצה פסיכיאטרית לאחר בדיקה.

לקבלת מרשם לקנביס רפואי יש לפנות לרופא מומחה בקופת החולים.

גסטרואנטרולוגיה

למטופלים הסובלים ממחלת מעי דלקתית פעילה ומוכחת: קנאביס רפואי לחולי קרוהן או קוליטיס יינתן לשיפור תסמיני המחלה, ביניהם: כאב בטן, שלשול, עייפות, חוסר תאבון, כאבים בשלד ובחילה. וזאת כאשר:

  1. מוצו ונכשלו טיפולים תרופתיים מקובלים של לפחות אימונומודולטור אחד (אימוראן או פורינטול), לתקופה של 3 חודשים לפחות, ובנוסף של לפחות נוגד TNF אחד (הומירה או רמיקייד) במנת העמסה מלאה, כלומר: 3 טיפולים לפחות.
  2. ההמלצה לטיפול בקנאביס רפואי לחולי קרוהן / קוליטיס תוגש ע"י מומחה/ית בגסטרואנטרולוגיה המטפל/ת בחולה במחלה האמורה, לפחות 3 חודשים.
  3. לקבלת מרשם לקנביס רפואי יש לפנות לרופא מומחה בקופת החולים.
אוטיזם

קנאביס רפואי למטופלים מעל גיל 5 המאובחנים עם הפרעה בספקטרום האוטיסטי. הטיפול ניתן על סמך 5-DSM ולאחר שצורף תיעוד המוכיח שהאבחון עומד באמות המידה לאבחון אוטיזם (בחוזר מנכ"ל 13/15 משנת 2013) והעומדים בכל הקריטריונים הבאים במצטבר:

  1. הפרעת ההתנהגות באופן יומי ורגיל, בדרגה 5 לפחות עפ"י S-CGI ,או מהפרעת התנהגות בדרגת חומרה מקבילה עפ"י סקאלה מקצועית תקפה מקובלת אחרת, שנמשכת מעל 6 חודשים וכוללת: אי שקט קשה מאוד, אירועי בכי או צרחות יומיים לפרקי זמן ארוכים (30 דקות), שאלות חוזרות מלוות בחרדה קשה וכדומה, אי שקט קשה מאוד, אירועי בכי או צרחות יומיים לפרקי זמן ארוכים (30 דקות), שאלות חוזרות מלוות בחרדה קשה וכדומה או מטופלים שלפחות פעם בשבוע פוגעים בעצמם או באחרים או שוברים חפצים, באופן הדורש ריסון פיזי וההתפרצויות נמשכות יותר מעשר דקות, או מטופלים שלפחות אחת לחודש פוגעים פיזית בעצמם ו/ או באחרים באופן שגורם נזק ממשי עד כדי צורך בקבלת טיפול רפואי ו/או מסכן חיים באופן ברור.

  2. לאחר כישלון טיפול משולב התנהגותי ותרופתי הולם, כולל שתי תרופות נוגדות פסיכוזה (פירוט מדויק ומורחב נמצא בנוהל 106 סעיף 3.2.8). ההמלצה תינתן ע"י רופאים מומחים בנוירולוגיית ילדים והתפתחות הילד, או ע"י פסיכיאטרים מומחים בפסיכיאטריית ילד ומתבגר, בצירוף המסמכים הנדרשים.

לקבלת מרשם לקנביס רפואי יש לפנות לרופא מומחה בקופת החולים.

טיפול פליאטיבי

חולים סופניים (תוחלת חיים מוערכת של חצי שנה), עבור שיפור תסמיני מחלה והטיפול – לא כטיפול במחלה עצמה, ולהקלה בתסמינים: כאב נוירופתי, אובדן תאבון ובחילות, הפרעות בשינה, דיכאון וחרדה תגובתיים למחלה.

לקבלת מרשם לקנביס רפואי יש לפנות לרופא מומחה בקופת החולים.

מחלות זיהומיות

למטופלים המאובחנים בכשל חיסוני נרכש (AIDS) ללא התניה ברמת ה- CD4, לאחר מיצוי טיפול תרופתי מקובל. הטיפול יינתן לחולים הסובלים מירידה קיצונית במשקל, לצורך שיפור התיאבון או להקלה בהקאות ותסמיני מערכת העיכול.

לקבלת מרשם לקנביס רפואי יש לפנות לרופא מומחה בקופת החולים.

הפרעות התנהגות שקשורות בדמנציה

התוויה שנוספה בינואר 2022: נוספה התוויה בתחום הפרעות התנהגות הקשורות לדמנציה (קיהיון, הפרעה נוירוקוגניטיבית מג'ורית) למטופלים שמאובחנים כסובלים מדמנציה שמלווה בהפרעות התנהגות (עפ"י ה-DSM-5) ועומדים בכל הקריטריונים הבאים:

  1. האבחנה נקבעה ע"י רופא מומחה באחד המקצועות הבאים: נוירולוגיה, פסיכיאטריה או גריאטריה
  2. המטופל נמצא במעקב רציף ע"י רופא מטפל וקיים תיעוד על תלונות חוזרות בנושא הפרעות התנהגות
  3. לאחר מיצוי טיפול סביבתי מקובל
  4. טרם ההמלצה לטיפול בקנביס, בוצע ברור במטרה לאבחן מצבים רפואיים העשויים להתבטא בהפרעות התנהגות המגיבות לטיפול, כגון: מצבים טוקסיים, מטבוליים, זיהומיים, דלקתיים, מחלות נוירולוגיות חדות- אקוטיות וכד'
  5. ההמלצה לטיפול בקנביס תינתן ע"י רופא מומחה בגריאטריה או פסיכיאטריה או נוירולוגיה או רפואה פליאטיבית (עבור מטופלים מרותקים לביתם), אשר מקיים מעקב רציף אחר המטופל. לרופאים המועסקים ביחידות לטיפול בית של קופות החולים ניתן להגיש המלצה בחתימת מנהל היחידה/המערך לטיפול בית
  6. התוויות נגד יחסיות:
  • אי ספיקת לב קשה IV-NYHA - יש לצרף הערכת קרדיולוג לפיה אין לו התנגדות למתן טיפול בקנביס
  • מטופלים שסובלים או סבלו ממחלה מהספקטרום הפסיכוטי או מהפרעת שימוש בחומרים (תרופות מרשם, סמים או אלכוהול) - יש לצרף הערכה מפסיכיאטר לפיה אין לו התנגדות למתן טיפול בקנביס
  1. הטיפול יינתן ע"י מוצרים מקטגורית מיצוי קנביס Rich-CBD
אפילפסיה

אפילפסיה – מבוגרים
חולים בגירים המאובחנים כחולי אפילפסיה קשה לפחות שנתיים וסובלים מהפרעה תפקודית משמעותית, שמגבילה אותם באופן ניכר בחיי היום-יום ומאופיינת בתדירות התקפים של לפחות אחת לחודש, תוך טיפול תרופתי מתועד.

הגשת בקשה תיעשה לאחר כישלון של לפחות 4 תרופות אנטי-אפילפטיות הרשומות כמונותרפיה או כמשלב תרופות. ההמלצה לטיפול תוגש על ידי נוירולוג/ית מומחה/ית, המטפל/ת בחולה במרפאת אפילפסיה באחד מהמרכזים הרפואיים. מרפאה שבה נמצא/ה המטופל/ת במעקב במשך ששת החודשים שקדמו להגשת הבקשה, לפחות. זאת כאשר קיים כישלון מתועד של לפחות 2 תרופות במהלך תקופת הטיפול במרפאה.

אפילפסיה – ילדים
מטופלים קטינים הסובלים מאפילפסיה קשה בלתי נשלטת, לאחר כישלון טיפולים מקובלים בלפחות ארבע תרופות/טיפולים ובכללם עמידות לטיפולים מקובלים.

ההמלצה לטיפול תוגש על ידי נוירולוג/ית הילדים המטפל/ת. קנאביס רפואי לילדים יינתן בהתחייבות לביצוע מעקב רפואי מדי שלושה חודשים, לפחות, עד להשגת איזון. ולאחריו מעקב רפואי סדיר חצי שנתי.

לקבלת מרשם לקנביס רפואי יש לפנות לרופא מומחה בקופת החולים.

חשוב לציין:

  1. רשימה זו מצומצמת וכוללת 12 התוויות בלבד
  2. כ-10% מהזכאים לקנאביס נכון להיום יהיו זכאים לרכוש קנאביס ללא רישיון
  3. מטופלים אשר אינם נכללים ברשימה זו יידרשו להמשיך ולהחזיק ברישיון קנאביס רפואי

אני רוצה לקבל מכם ניוזלטר דו חודשי!

תשלחו אותו בבקשה אל:

הטופס נשלח בהצלחה.
נשמח לחזור אליך בהקדם.
דילוג לתוכן