חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מאייד קנאביס

כל הדרכים לאידוי קנאביס. מה ההבדל בין מאייד קנאביס למשאף קנאביס ובעקבות השימוש באיזה מכשיר, דיווחו המטופלים על יותר תופעות לוואי?

בישראל מאושרות לשימוש שתי תצורות מתן לטיפול רפואי בקנביס רפואי: בשאיפה – על ידי אידוי קנאביס באמצעות משאף קנאביס או מאייד קנאביס, או ע”י עישון סיגריות (מגולגלות) ובבליעה – על ידי טיפות מיצוי קנאביס רפואי בשמן.

מכשיר אידוי קנביס – איך זה עובד?

מאייד קנאביס עושה שימוש בטכנולוגיית חימום, כדי לשחרר את החומרים המצויים בצמח הגולמי ולהפוך אותם לפעילים ולבעלי השפעה – ללא שימוש בבעירה. החומרים הפעילים – הפיטו-קנבינואידים, הטרפנואידים והפלבנואידים, משתחררים בצורה של אדים (במכשיר אידוי-ווייפורייזר) או בצורת אירוסול (במשאף לקנביס רפואי), שאותם המטופלים שואפים לריאות.

צורת מתן בשאיפה מביאה להשפעה מהירה יותר – בטווח של  5 דקות מהשאיפה. זאת בהשוואה לבליעת טיפות מיצוי שמן קנביס, שבה ההשפעה מתחילה בטווח שעות של שעה עד 4 שעות. חשוב להדגיש כי משך הזמן מהשאיפה ועד להשפעה על הפחתת עוצמת הכאב הוכח במחקר קליני אך ורק עבור משאף לקנביס רפואי – 1SyqeAir.

כצורת מתן בשאיפה – מכשיר אידוי גם יעיל עבור מטופלים שזקוקים להשפעה מהירה של הקנאביס, למשל הפחתה בכאב, וגם מהווה פתרון בטוח יותר בהשוואה לעישון; במיוחד עבור מטופלים שעישנו בעבר – כדרך להפחתת הנזק הצפוי מהעישון עצמו. הרי לא הגיוני שאדם חולה יעשן את ה”תרופה” שעוזרת לו, נכון?

לקריאת מחקרים העוסקים בצריכת קנאביס באמצעות מאייד>>

אידוי קנאביס או עישון קנאביס – מה בטוח יותר?

שאיפה היא צורת המתן השכיחה ביותר. נכון למארס 2024 ישנם מעל ל-135 אלף בעלי רישיון לקנביס רפואי. כ-92% מהם צורכים קנביס כתפרחת – בשאיפה1, עפ”י מחקר ישראלי, כ-75% מתוך מטופלי קנביס רפואי בשאיפה – צורכים תפרחות בעישון2 . וזאת למרות שעישון לא מומלץ על ידי גופים רפואיים שונים. להרחבת ההבדלים בין צורות המתן השונות היכנסו לעמוד צורות מתן ואופן השימוש.

ההבדלים בין עישון ובין אידוי קנאביס

  • כולם מכירים את הסיכונים הבריאותיים שכרוכים בעישון ואין סיבה שמטופלי הקנביס יתחילו לעשן דווקא כשהם סובלים ממחלה ומצבם הרפואי ירוד
  • באידוי אין חשיפה לנזקי עישון ואין עשן (שמזיק גם למטופלים וגם לסביבתם הקרובה)
  • באידוי לא משלבים חומרים ממכרים ומזיקים שנמצאים בתערובת טבק


אידוי קנאביס מתבצע בחום של בין 160-230 מעלות צלזיוס, מה שמוביל לאירוסול עשיר בקנבינואידים. זאת בהשוואה לעישון, שמחמם את תפרחת הקנאביס לטמפרטורה גבוהה יותר – בין 600-900 מעלות צלזיוס, טמפרטורה שגורמת לשריפה וליצירה של עשן. ישנן עדויות רבות שעשן של קנאביס מכיל חומרים רעילים (טוקסינים) רבים כמו זפת, פחמימנים פוליארומטיים, חד תחמוצת הפחמן (CO) ואמוניה4-6. חומרים אלו נוצרים גם בבעירה של חומרים בוטניים אחרים, כמו טבק. באידוי לעומת זאת, ישנו ייצור מופחת של טוקסינים – רעלים מבוססי עשן7.

ד"ר סימוביץ', מומחית לרפואת משפחה, לא ממליצה על עישון. אז על מה כן? לחצו לצפייה>

מאדה (וייפורייזר) או משאף?

כשמדברים על השפעת הקנביס, לא ניתן להתעלם מתופעות הלוואי, בעיקר הפסיכואקטיביות, של החומרים הפעילים בקנביס. וכשהיצע מכשירי האידוי שקיימים בשוק מגוון, יש צורך בהנחיות שיעזרו למטופלים (וגם לרופאים) להעריך האם אידוי הוא אפשרות טיפולית מתאימה עבור מטופל או מטופלת ספציפיים וכיצד לנטר את הטיפול באידוי בצורה בטוחה. האם כשמדובר בתופעות הלוואי, ישנו הבדל בין מכשירי האידוי השונים? המחקר הבא, שנערך בקנדה, יכול לענות על השאלה בצורה טובה ומדויקת:

בחינת הבטיחות של מתן קנאביס בשאיפה ובאידוי והשוואה ביניהם

כיצד לבחור בין מגוון המאיידים (וייפורייזרים) השונים שקיימים בשוק? אולי דווקא עדיף לבחור במשאף מדיד לקנאביס רפואי? מאמר חדש שהתפרסם (מארס 2024) בחן בדיוק את השאלה הזו. המאמר הראה סקירת ספרות ודעת מומחים מנומקת בידי חוקרים קנדיים, שהשוו בין היתרונות והחסרונות של צורות המתן השונות, גם אל מול עישון קנאביס8.

החוקרים סקרו את הספרות הרפואית הקיימת על מאיידים (וייפורייזרים) ומשאפים מדידים לתפרחות קנאביס, שכללו הנחיות פרקטיות וטקטיקות לשיפור הפחתת הסיכון לתופעות לוואי – ככל שניתן. תוצאות הסקירה הראו שמאיידים ומשאפים מדידים לתפרחות קנאביס רפואי עדיפות לשימוש בהשוואה לסוגי מאייד קנאביס שאינם מדידים. בנוסף, טענו המומחים במאמר, מומלץ לבחור במכשיר שמאושר על ידי רגולציה שמפקחת על בטיחות ואיכות המכשיר. בקנדה (המדינה שבה נכתב המאמר), ישנם 4 סוגי מאיידים בעלי אישור רגולטיבי.

בישראל ישנם 2 מכשיר אידוי מאושרים ע”י אמ”ר (אישור מכשיר רפואי), אך הם אינם מדידים, כלומר: לא ניתן לקבוע מינון מדיד לשאיפה ולא ניתן לחזור בעקביות על מינון שאיפה כדי להביא טיפול עקבי עם השפעה עקבית.

בישראל, וככל הידוע לנו – גם בעולם כולו, ישנו רק משאף מדיד אחד לקנביס רפואי, זהו משאף SyqeAir. היתרון העיקרי של משאף SyqeAir הוא שהוא מתאים לטיפול רפואי ומאפשר דיוק ברמה גבוהה במינון החומר הפעיל (THC), בעת השאיפה. כמות הקנאביס, מתפרחת גולמית) כבר מחולקת מראש במחסניות ייחודיות והמינון המדיד ניתן לפי הנחיות הרופא המטפל, באופן שמזכיר (להבדיל) טיפול תרופתי במשככי כאבים אופיואידים.

משאף ומחסנית סאיקי-אייר (SyqeAir) לטיפול בקנאביס רפואי

החוקרים הקנדיים מציינים במאמר כי ישנם נתוני בטיחות חיוביים המראים כי אין השפעות נשימתיות וסיכון נמוך יותר לתופעות לוואי ומסתמכים על מחקר ישראלי8 שערכה חברת סאיקי9.

לסיכום המאמר הקנדי (בעברית)>>
לקריאת המאמר המלא (באנגלית)>>

  1. Almog S et al. European Journal of Pain, 24(8), 1505-1516
  2. https://www.gov.il/BlobFolder/reports/licenses-status-march-2024/he/subjects_cannabis_docs_licenses-status-march-2024.pdf
  3. Aviram, J., Pud, D., Gershoni, T., Schiff‐Keren, B., Ogintz, M., Vulfsons, S., … & Eisenberg, E. (2021). Medical cannabis treatment for chronic pain: outcomes and prediction of response. European Journal of Pain, 25(2), 359-374.
  4. Tashkin DP. Effects of marijuana smoking on the lung. Ann ATS 2013;10(3):239–247;
  5. Fehr KO, Kalant H. Analysis of cannabis smoke obtained under different combustion conditions. Can J Physiol Pharmacol 1972;50(8):761–767;
  6. Moir D, Rickert WS, Levasseur G, et al. A comparison of mainstream and sidestream marijuana and tobacco cigarette smoke produced under two machine smoking conditions. Chem Res Toxicol 2008;21(2):494–502;
  7.  Abrams DI, Vizoso HP, Shade SB, et al. Vaporization as a smokeless cannabis delivery system: A pilot study. Clin Pharmacol Ther 2007;82(5):572–578;
  8. MacCallum, C. A., Lo, L. A., & Boivin, M. (2024). Clinical Application of Cannabis Vaporization: Examining Safety and Best Practices. Cannabis and Cannabinoid Research.
  9. Aviram J, Atzmony D, Eisenberg E. Long-term effectiveness and safety of medical cannabis administered through the metered-dose Syqe Inhaler. PAIN Rep 2022;7(3):e1011;
משאף ומחסנית סאיקי-אייר (SyqeAir) לטיפול בקנאביס רפואי

SyqeAir - משאף ומחסנית לקנאביס רפואי

להפחתה מהירה בעוצמת כאב כרוני ממקור עצבי
ולשיפור איכות השינה

במינימום תופעות לוואי פסיכואקטיביות

בלחיצת כפתור,
בלי הכנות מוקדמות

בליווי אחות (הטבה חינם במקום 1,450 ₪)

לשמירה על תפקוד תקין בשגרה ולאיכות חיים מיטבית בצל הכאב

אני רוצה לקבל מכם ניוזלטר דו חודשי!

תשלחו אותו בבקשה אל:

הפרטים שלך הגיעו אלינו!
נשמח לחזור אליך בהקדם.
דילוג לתוכן